Hoppa till sidans innehåll

Mattias totalsegrare i världscupen

21 MAR 2010 19:18
La Plagne Frankrike
  • Skapad: 21 MAR 2010 19:18

 

Idag vann Mattias Wagenius den totala världscupen i telemark i Franska La Plagne. Tidigare i veckan har han redan säkrat förstaplatsen i Classic- och Storslalom-cupen samt en tredjeplats i Sprintvärldscupen, och tack vare dagens utklassning var totalsegern ett faktum.

Under de senaste tre tävlingarna har Mattias och fransmannen Philipe Lau turats om att stå överst på pallen. Det var antingen Mattias eller Philipe som skulle ta hem totalen. Om Philipe segrade i den sista tävlingen var Mattias tvungen att vara sämst tvåa för att ta hem segern. Men allt gick alltså vägen och Mattias gick segrande ur striden.

- Åket gick jättebra, jag hade bra känsla. Men det var långt, 2:37 var min tid och det var två skating-sektioner i banan vilket höjde mjölksyrenivån avsevärt. Hoppet var också extremt stort och långt. Minst 27 meter var man tvungen att flyga för att inte få tillägg säger Mattias över telefon.

Näst snabbaste tid var 2:41, så Mattias hade rejäl marginal till tvåan. Detta är första gången i modern tid som en svensk herre vinner den totala telemarksvärldscupen, så trots att Sverige länge varit en stark telemarksnation med många framgångsrika åkare kliver nu Mattias förmodligen upp på kungatronen, med VM-guld i Classic, SM-guld i extremåkning, tredjeplats i extrem-NM och nu en totalseger i världscupen i bagaget.

Vad händer nu då?
-Nu ska jag stanna här i Frankrike ett tag och bara nöjesåka med bröderna Lau. Vi har en mycket bra relation trots att vi är värsta konkurrenter på tävlingsbanan.
Säsongens stora mål är ju avklarat, att vinna den totala världscupen.

Text: Erik Westberg

Skribent: Elisabeth Fransson

Vårgaloppen 30/5
Stenegård

Våra sponsorer..
Ljusdals Bilverkstad
Järvsö Bergscamping
Järvsöbaden
Bergshotellet
MF Precision AB

Postadress:
Järvsö IF - Skidor
Järvsö IF Alpina, Renbergsvägen 3
82750 Järvsö

Kontakt:
Tel: 0706370778
E-post: This is a mailto link